Faq
Klik op een vraag voor een antwoord
De meetsondes zijn aangebracht onder toezicht van gerechtsexpert ing. Bobbaers. Hij heeft alle installaties geïnspecteerd en herhaalt dat op geregelde tijdstippen. Bovendien heeft hij toegang tot de server waarop alle data verzameld wordt en vanwaar deze gegevens doorgestuurd worden naar de website.
De meetgegevens worden nauwkeurig geregistreerd en ieder uur opgeslagen. Twee keer per etmaal (om 9u’s morgens en 17u ’s avonds) worden ze draadloos verzonden naar de server. Zo kunt u de impact van de dag- en de nachttemperaturen op de voet volgen.
Per woning vindt u op de website een logboek. Indien er tijdens de controles meetfouten zouden worden vastgesteld worden deze meteen gecorrigeerd en in het logboek genoteerd. Zo kan u de geschiedenis per woning mooi volgen.
De woning in Puurs is niet benadeeld maar zelfs bevoordeeld in de metingen, en wel om twee redenen:
- De metingen gaan over het rendement, niet gewoon …
- De woningen met een General warmtepomp zijn nieuw … Dat is de sleutel tot het hoogste stookrendement voor een gasketel.
Omdat het rendement van de gasketel in Puurs na 1 jaar metingen tegenviel hebben we in november 2011 met de medewerking van de fabrikant een extra woning (St-Pieters-Leeuw) met een condenserende gasketel toegevoegd, ditmaal een hoogrendementketel uit het high-end gamma. Daarnaast hebben we meetapparatuur laten plaatsen in enkele oudere woningen (Wijnegem, Lembeek en Laar) met een beduidend goede isolatie, en uitgerust met een Waterstage "high temperature" warmtepomp. Hiermee is de vergelijking tussen onze warmtepompen en de gasketel nog interessanter.
De meting wil vooral de rendementen van de warmteproductie tonen in een reële situatie, ver weg van de theoretische labo-metingen. Dankzij de keuze van verschillende woningen, gezinssamenstellingen en geografische liggingen, ontstaat een breed beeld van de echte rendementen. Als u de rendementen en de warmtebehoefte op jaarbasis kent kan u ze op iedere woning toepassen. Daarom biedt deze meting de betrouwbaarste basis om uw verbruikskost te voorspellen.
De woning in Mormont is zeer goed geïsoleerd waardoor de centrale verwarming behoefte zeer laag is (pas vanaf 0°C buitentemperatuur en lager). Daarnaast wordt dit huis bewoond door een gezin met 6 personen, waardoor de behoefte aan sanitair warm water groot is. Bij een warmtepomp is de productietemperatuur van het water doorslaggevend voor het rendement. Desondanks doet deze warmtepop het bijzonder goed. Het rendement voor sanitair warm water (SWW) van een gasketel bedraagt gemiddeld 70% tot 80%. Als we een SPF (Seasonal Performance Factor) van 2.0 halen in Mormont is dat tevens 80% op 'eta' (40% rendement centrale x 2 = 80%).
SPF is het sezoensgebonden rendement van de warmtepomp. Hoe hoger de SPF, hoe efficiënter de warmtepomp is. De SPF is gerelateerd aan de niet-dimensionale Coefficient of Performance (COP), de verhouding tussen de geleverde warmte-energie en verbruikte elektrische energie van de warmtepomp. In tegenstelling tot de COP wordt de SPF gemeten over een gans stookseizoen. De SPF houdt dus rekening met seizoensinvloeden.
Op deze website kan u voor iedere woning de SPF voor de centrale verwarming (CV) en het sanitair warm water (SWW) volgen.
Hoe lager de buitentemperatuur, hoe lager het rendement van een lucht/water warmtepomp. General warmtepompen garanderen echter ook bij lage buitentemperaturen nog een zeer hoge warmteproductie, (weliswaar met wat lagere rendementen) dankzij de toonaangevende Inverter technologie en in Scandinavië opgebouwde know-how. Een stookseizoen is lang en vorst maakt daar nu eenmaal deel van uit. Extreme vorst heeft slechts een kleine invloed op het totale rendement over een gans stookseizoen, zelfs bij langere vorstperiodes. Het is de SPF (seasonal performance factor) die telt. De bloemen worden aan de finish uitgedeeld en niet bij de tussenspurten.
Wat uiteindelijk echt telt is "eta", het rendement van "voor de elektriciteitscentrale" tot "bij u in de woonkamer". Deze kan u perfect volgen met onze Live Heat Pump Widget (grafiek op de homepage, gratis downloadbaar). Hiebij wordt het SPF (rendement over een bepaalde periode) vermenigvuldigt met het rendement van de centrale. Qua kostprijs voordeel met een warmtepomp versus gas is een SPF van minimaal 2,5 à 3 gewenst, dit vanwege de kostprijs verhouding tussen gas en elektriciteit. Hoe hoger het SPF van de warmtepomp, hoe groter uw voordeel wordt ten opzichte van gas.
De rendementen zijn het hoogst bij een laag temperatuur afgiftesysteem (bijvoorbeeld wandverwarming en vloerverwarming) omdat een warmtepomp dan het energiezuinigst is. We zijn in november 2011 ook gestart met metingen van hoog-temperatuur warmtepompen (afgifte 60°C) in oudere woningen, zonder vloerverwarming of laag-temperatuur radiatoren. De SPF zal logischerwijs lager liggen. Ecologisch zijn General warmtepompen ook voor de renovatiemarkt zeker gunstiger dan de gas- en mazoutketel. Of ze in deze omstandigheden ook financieel voordelig zijn zal blijken uit de meetresultaten en de evolutie van de energieprijzen. Wij beseffen zeer goed dat dit een pittige uitdaging is. Bekijk dus zeker de rendementen (zie cockpit) voor de woningen in Lembeek, Laar en Wijnegem.
Ecologisch gezien is dit zonder twijfel de beste investering. Als u het economisch bekijkt, dan speelt uw sanitair warm water (SWW) verbruik de hoofdrol. ls uw gemiddeld SWW verbruik per dag meer dan 80 liter, dan is dit ook economisch de beste keuze.
De aanschafprijs van een warmtepomp is hoger dan die van een condenserende gasketel. De netto investering bij een nieuwbouw woning is daarentegen (afhankelijk van de regio) nagenoeg gelijk en in sommige gevallen zelfs lager dan een condenserende gasketel, dankzij alle premies, subsidies en belastingvoordelen.
Daarenboven verbruikt u met een General warmtepomp gemiddeld 15% tot 45% minder dan de beste condenserende gasketel. In het geval u PV-panelen heeft en een zeker overschot aan elektriciteit produceert, wordt het nog interessanter om voor een warmtepomp te kiezen. Uw General installateur rekent het u graag voor.
De warmtebehoefte grafiek zet een wit puntje per uur warmteproductie. Dit puntje toont het warmtevermogen dat aan de woning geleverd is bij een bepaalde buitentemperatuur. U kan deze warmtebehoeftegrafiek voor iedere woning bekijken.
De warmtebehoefte is het mooist zichtbaar als de warmtepomp zich continu zelf regelt op de stooklijn volgens de buitentemperatuur. De installaties in Schiermonnikoog (warmtepomp) en Puurs (gasketel) zijn zo ingesteld.
General lucht-water warmtepompen beschikken over een coaxiale warmtewisselaar die ondergedompeld is in een roestvrijstalen vat van 25 liter. De warmte-inhoud hiervan is voldoende om zelfs bij extreem lage buitentemperaturen de buitenunit te ontdooien.
Dankzij deze technologie, uniek in de markt, hoeft een General warmtepomp geen elektrische ontdooiverwarming te gebruiken. Het voordeel voor de gebruiker is een merkelijk hoger ontdooirendement en dus een lagere verbruikskost.
Nieuwbouwwoningen kunnen probleemloos verwarmd worden met 9 kW, en zelfs met veel minder vermogen. Dat kan je duidelijk zien op www.liveheatpump.be. In de modules 'detailgrafieken' en 'warmtebehoefte' kan je haarfijn analyseren hoeveel warmte een woning echt nodig heeft. Om de warmtebehoefte van je huis exact te berekenen kan je gratis de Heat Pump Configurator downloaden van
www.generalbenelux.com.
Naarmate de buitentemperatuur daalt, zal een warmtepomp meer inspanning moeten leveren om de warmte op te pompen om te komen tot een comfortabele temperatuur. Dat is geen enkel probleem voor General inverterwarmtepompen. Het geleverde warmtevermogen is ook afhankelijk van de gevraagde afgiftetemperatuur. Wij geven voor al onze toestellen
duidelijk aan wat de warmtevermogens zijn bij -7°C buitentemperatuur en bij een afgiftetemperatuur van +35°C en +45°C.
Daarnaast garandeert General warm water van +60°C bij een buitentemperatuur van -20°C zonder toevoeging van elektrische weerstanden en met slechts 1 compressor. Met andere woorden, warmtecomfort met een zo laag mogelijk verbruik. Extreme vorst heeft slechts een kleine invloed op het totale rendement over een volledig jaar of stookseizoen (Seasonal Performance Factor). Dat kan je goed volgen op www.liveheatpump.be.
Trias Energeticas dicteert duidelijk eerst te investeren in isolatie en dan pas in een warmtepomp. Zodoende daalt uw warmtebehoefte en dus ook het nodige vermogen van de warmtepomp. Hierdoor wordt de warmtepomp voordeliger in aanschaf en verbruikt u bovendien een pak minder. Investeren in isolatie verdient zich altijd op korte tijd terug.
Het is een natuurlijk proces dat een voorwerp, warmer dan de omgeving, warmte afgeeft aan
die omgeving. Zoals een koelkast de warmte van het eten via de koelelementen opneemt en
aan de achterzijde afgeeft. Het principe van een warmtepomp is hetzelfde: het koelelement
van de buitenunit neemt de warmte uit de buitenlucht op en geeft die af via de binnenunit(s).
Een warmtepomp verwarmt dus door warmteverplaatsing via een vloeistof en niet door verbranding van gas of mazout. Ze verbruikt enkel elektriciteit om de pomp te laten functioneren en mag dus niet beschouwd worden als een elektrische verwarming. Een belangrijk voordeel is dat een warmtepomp dankzij het omkeermechanisme ook kan koelen (aircofunctie).
Primaire energie en CO2 uitstoot zijn de parameters om warmteproductie te beoordelen op milieuvriendelijkheid. De rekenwaarden die gebruikt worden in de 'cockpit' op deze website verschillen per land en zijn in overeenstemming met de Europese richtlijnen en de adviezen van de onafhankelijke technologische onderzoeksorganisaties Vito en TNO. Hun berekeningen tonen duidelijk aan dat de warmtepomp met haar rendementen veel milieuvriendelijker is dan de beste condenserende ketel.
Onze installateurs maken altijd eerst een analyse van de sanitair warm water (SWW) behoefte van het gezin en zal in functie daarvan de passende General Waterstage of Sunstage Green Hybrid voorstellen. Als de SWW behoefte zeer groot is (eerder uitzonderlijk), dan kan u gebruik maken van de 'SWW prioriteitsmodus' van de Waterstage. Zo kan u de boiler onmiddellijk en eenmalig volledig opwarmen. Daarna schakelt hij terug over naar zijn 'SWW klokprogramma'.
Dit resultaat is afhankelijk van de zon en het sanitair warm water (SWW) verbruik. Gemiddeld levert de zon tussen 55% en 75% gratis warmte op jaarbasis.
U kan dit mooi volgen in de 'detailgrafieken' als u bijvoorbeeld de buitentemperatuur vergelijkt met de warmteproductie SWW.
Een Geneal Waterstage voorziet 1x per week in een automatisch anti-legionella programma. De warmtepomp verwarmt de boiler dan eerst tot de hoogst mogelijk temperatuur. Daarna neemt de elektrische steunverwarming het automatisch over tot het water een temperatuur van 60°C bereikt.
Indien deze boilertemperatuur niet bereikt zou worden, geeft de Waterstage voor uw veiligheid een anti-legionella alarm.
Het rendement van een warmtepomp wordt meestal uitgedrukt in COP (Coefficient of Performance). Dit is de verhouding tussen de verbruikte elektriciteit en de afgegeven energie onder de vorm van warmte. Een COP van 3,5 wil dus zeggen dat de warmtepomp in staat is
om 3,5 kWh aan warmte te produceren voor elke kWh die uit het elektriciteitsnet komt. General warmtepompen halen een COP van 3,61 tot 4,85, afhankelijk van het type en gemeten bij een buitentemperatuur van 6°C. Dit is de temperatuur die alle fabrikanten moeten hanteren bij de vermelding van de COP van hun toestellen. Naarmate de buitentemperatuur daalt, daalt ook de COP en dus het rendement van de warmtepomp.
Zoals men COP gebruikt bij verwarming, gebruikt men EER (Energy Efficiency Ratio) om het rendement bij koeling uit te drukken. Dus hoe hoger de COP en EER, hoe meer je bespaart aan energie.
Omdat de COP de prestaties op een moment weergeeft, is het beter om warmtepompen te beoordelen op hun SPF of Seasonal Performance Factor. Dit is de verhouding tussen de opgenomen energie en de nuttig geleverde warmte over een langere periode, bv. een volledig jaar of stookseizoen (oktober-april). De SPF kan berekend worden voor centrale verwarming (CV), sanitair warm water (SWW) en beiden.
Een gas- of mazoutketel kan op 1 moment of tijdens een korte periode een beter rendement halen dan een General warmtepomp. Maar wil je een betrouwbare vergelijking, dan moet je het rendement over een volledig jaar of stookseizoen bekijken. Een General warmte pomp presteert beter dan om het even welke ketel, op voorwaarde dat de isolatie van je woning goed tot acceptabel is.
Met de oudere aan/uit-toestellen blijft de snelheid van de compressor constant waardoor de gewenste temperatuur in de kamer zal schommelen. General warmtepompen zijn uitgerust met een inverterregeling die zorgt voor een traploze sturing van de DC-compressor. De temperatuur wordt dus constant gehouden omdat de snelheid van de compressor continu wordt aangepast. Hierdoor vermindert het energieverbruik met 40% tot 60%.
Het Sunstage systeem bevat hoogrendement zonnecollectoren. Het speciale glazen oppervlak heeft een lichtdoorlaatbaarheid van 96% en de collector heeft een absorptiecoëfficient van 95%. Daarom produceert Sunstage ook warm water op zonarme dagen, als het licht diffuus is. Het is logisch dat de warmteopbrengst tijdens bewolkte dagen een stuk lager ligt dan op zonnige dagen. Bovendien is de juiste positionering van de zonnecollectoren belangrijk om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen.
De Sunstage werkt uitstekend in combinatie met een Waterstage warmtepomp. Deze springt automatisch bij tijdens zonarme dagen zodat er altijd voldoende sanitair warm water is. Dit Green Hybrid systeem werkt met 1 centrale boiler.
Dit systeem heet Green Hybrid, de combinatie van een Waterstage warmtepomp en Sunstage zonthermisch systeem, met één centrale boiler. De warmtepomp zorgt hoofdzakelijk voor verwarming via radiatoren en/of vloerverwarming, terwijl de zonnecolletoren zorgen voor sanitair warm water. De Sunstage kan 250 dagen per jaar zelfstandig voor tapwater van 50°C à 60°C zorgen. Als de Sunstage niet voldoende warm water met zonne-energie kan leveren, neemt de Waterstage warmtepomp automatisch over.
Op deze website worden 2 woningen met een Green Hybrid gevolgd, Morlandwelz (B) en Lunteren (NL).